Tečaj varstva pred snežnimi plazovi

Gorski reševalci so v današnjih precej temačnih časih ena redkih svetlečih se zvezd na nebu. Vedno pripravljeni na pomoč, brezplačno. V bistvu včasih dobijo kakšen golaž (poročilo Klemena Belharja GRS Tržič). Obratujejo v svojem prostem času.  Ko jih pokličemo. Tvegajo življenja. Potem pa jih čakajo še mnoga usposabljanja. Obenem pa pripravljajo še seminarje za nas, neuke gornike.

Udeležil sem se ga prvič, glede na videno  ne bi bilo slabo, če bi se ga še kdaj. Organizirali so ga GRS Tržič, GUC Zelenica in “NH-WF Naravne nesreče brez meja”. Prizorišče Dom na Zelenici. Petkovo poročilo na forumu Turnega kluba Gora me prepriča, da grem s smučmi. Navežem jih na nahrbtnik, saj je očitno, da bo potrebno začeti peš. Potem pa ugotovim, da mi je nekdo vzel turne pancerje iz avta. Ali pa mi jih sploh ni dal vanj!!!!! Nič zato. Danes ni moj cilj smučanje. Bolje, da bodo z menoj takrat, ko bo bolj pomembno.

V domu imamo na voljo kavo in čaj. Prijetna dobrodošlica. Predavanje odpre Primož Štamcar, ki nam na kratko povzame potek današnjega dne. Štafetno palico prevzame Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika (avtor knjige Snežni plazovi v Sloveniji). V dobri uri nam na hitro predstavi nastanek, vrste, značilnosti snežnih plazov, plazovita območja v Sloveniji… Veliko koristnih napotkov.

Potem nam Primož Štamcar več pove o sveti trojici (žolna, sonda, lopata), nakar sledi odhod na teren. Ker nas je glede na moje štetje 36, se razdelimo v 3 skupine. Sam pristanem pri Mihu Pavšku in Manci Volk. Tema snežni prerez, trdnost snežne odeje. Prikažeta nam norveško in kanadsko metodo (več Klemen Volontar, AO Rašica, turno smučanje). Naslednja vaja je delo s sondami, potem pa  še iskanje z žolnami. Na koncu so nam prikazali še prikaz reševanja s šolanim lavinskim psom. Vse skupaj je bilo izredno poučno. Všeč mi je bilo, da smo na terenu delali kot bi šlo zares. Je pa res, da vsa ta uporaba ni tako enostavna kot zgleda na prvi pogled. Ogromno vaje bi bilo potrebno, da bi ob nesreči vse to suvereno uporabil. Zato bo potrebna še večja predvidnost, kot do sedaj, da do nesreče sploh ne bi prišlo.

DSC_2920

DSC_2928

DSC_2929

DSC_2932

DSC_2943

DSC_2944

DSC_2946

DSC_2953

DSC_2961

DSC_2963

DSC_2964

DSC_2966

DSC_2973

DSC_2979

DSC_2985

DSC_2996