Neža Mravlje

Pred časom me je predsednik Sveta Krajevne skupnosti Stražišče Jure Šprajc prosil naj za krajevni časopis Sitar naredim intervju z najhitrejšo Strašanko Nežo Mravlje.

LUKAZOJA: Si zadovoljna z dosežkom na ljubljanskem maratonu? Je šlo na tekmi vse po načrtih?
NEŽA: Z rezultatom nisem zadovoljna, ker vem da sem sposobna odteči hitreje. Glede na težave z nogo in bolečinami, ki sem jih imela med tekom, pa je rezultat soliden. Vesela sem naslova državne prvakinje. Prva polovica maratona je bila dobra, brez težav, v drugem delu pa so se začele bolečine v nogi, katere me pestijo že skoraj tri leta, tako da je tempo teka padel in sem v cilj »prišepala« v hudih mukah.

LUKAZOJA: Kakšni so tvoji nadaljnji cilji?
NEŽA: Rešiti težave z nogo, spomladi odteči dober rezultat v maratonu in še naprej uživati v teku.

DSC_8110
LUKAZOJA: Vemo, da so bile olimpijske igre tvoj glavni cilj? Še vedno stremiš k temu?
NEŽA: Olimpijske igre so bile moja želja že pred 3 leti, ko sem tudi odtekla normo, me pa tudi mika naslednje leto, saj vem da je norma dosegljiva, če bom zdrava.

LUKAZOJA: Kdaj, kako si sploh začela teči?
NEŽA: Začela sem leta 2007, na pobudo očeta sem šla s tekaško skupino na Beograjski maraton, tam odtekla polmaraton v solidnem času (1:40 ure), čez en mesec pa odtekla že maraton v Radencih (3:18 ure). S tekom sem se »okužila«, postal je moj del življenja in v tem uživam.

LUKAZOJA: Veliko ljudi smatra tek za enega dolgočasnejših športov. Tebi očitno ni. Kaj lepega vidiš v vsakodnevnem premagovanju kilometrov? Se vedno veseliš treninga ali kdaj odideš, ker imaš pač tak plan?
NEŽA: Tek je svoboda, sprostitev, odklop. V tem uživam, svobodno gibanje, svež zrak, mir, petje ptic, šumenje listja… Redko se zgodi da bi se na trening odpravila z odporom.

LUKAZOJA: Vseskozi se spogleduješ z daljšimi razdaljami. Zakaj se recimo ne osredotočiš samo na maraton ali kaj drugega?
NEŽA: Mikajo me razdalje od maratona navzgor, krajših tekov se udeležim kot dober trening za maraton.

V cilju Ultramaratona Zgreb Čazma 2014 (1. mesto)

DSC_8175

LUKAZOJA: Trenutne razmere v slovenski atletiki ti ne omogočajo, da bi pustila službo. Misliš, da bi bila bistveno boljša, če bi se lahko ukvarjala samo s tekom?
NEŽA: Sigurno bi bilo lažje trenirati, če nebi imela obveznosti s službo in bi se lahko maksimalno posvetila treningu teka. Telo bi bilo bolj spočito in lažje bi se regeneriralo, bolj bi bila osredotočena na tek, več časa bi imela da bi se posvetila treningom, prehrani, masažam, terapijam … in sigurno bi se poznalo tudi na rezultatih.

LUKAZOJA: Razmišljaš kdaj, da bi pustila službo?
NEŽA: Ne, ker nimam sponzorjev, ki bi me podpirali in mi to omogočili.

LUKAZOJA: Že nekaj časa vlečeš neugodno poškodbo. Si jo že sanirala, imaš diagnozo?
NEŽA: Poškodbe še vedno nisem sanirala, še vedno se mi med tekom pojavljajo hude bolečine v nogi. Natančne diagnoze nimam, kljub temu da sem bila že pri nekaj specialistih in terapevtih. Moja največja želja je da končno že odpravim te mukotrpne bolečine, ker so me že močno izčrpale.

Zmagovalca Pistoe 2011 Neža in Metto Philemon Kipkering

DSC_6038-001

LUKAZOJA: Kako potekajo tvoji treningi?
NEŽA: Treniram 6x tedensko, vsaj 20km na dan, en dan v tednu si vzamem prosto in grem na masažo.

LUKAZOJA: Te lahko med tekom vidimo v Stražišču ali tečeš drugje?
NEŽA: Štartam vedno od doma v Stražišču, potem pa potujem po okoliških vaseh, večinoma v smeri proti Škofja Loki, čez Sorško polje, včasih skozi Besnico do Podblice, pa tudi na Križno goro, Planico, Jošta, Mohorja…

Ljubljanski maraton 2015 (čas 2:49:33; 5. mesto; 1. Slovenka)

IMG_3540

LUKAZOJA: Kaj običajno poješ, popiješ med maratonsko preizkušnjo?
NEŽA: Zjutraj pred maratonom rogljiček ali kruh z marmelado, energijsko rezino, kavo, izotoničen napitek. Med tekmo pijem izotoničen napitek približno na 5 km, med maratonom pa vzamem približno 4 energijske gele, odvisno od počutja (poslušam svoje telo).

LUKAZOJA: Kateri tekaški dogodek ti je najbolj ostal v spominu, bodisi po lepoti, trpljenju,…?
NEŽA: Moja prva 100ka, to je bilo lani, Passatore, ker sem od 30km dalje tekla z bolečino v nogi in kljub temu pritekla v cilj in osvojila 3. mesto. Pa tudi maraton v Utrechtu na Nizozemskem 2012, ko sem odtekla normo za OI v Londonu s časom 2.40.44, kar je tudi moj osebni rekord. Letos pa moj najdaljši tek, 12 ur v Trbojah.

LUKAZOJA: Imaš kakšnega sponzorja? Je to drag šport?
NEŽA: S tekaško opremo me sponzorira Adidas, drugih sponzorjev nimam. V primerjavi z nekaterimi športi mislim da je tek eden cenejših glede opreme.

LUKAZOJA: O čem razmišljaš med treningom?
NEŽA: O čemerkoli, povsem običajnih stvareh, če je trening intenziven sem popolnoma osredotočena na tek, včasih pa tudi povsem odklopim in ne razmišljam o ničemer.

Pistoa – Abetoa 50km (čas 4.04:06, 1. mesto)

DSC_5972-001

LUKAZOJA: Se poleg teka ukvarjaš še s kakim športom?
NEŽA: Obiskujem ure ashtanga joge, ampak joga ni šport …

LUKAZOJA: Najljubša knjiga, glasbena skupina, film, zadnji koncert?
NEŽA: Hahaha … Nimam nobene najljubše stvari, zadnji koncert Hamo & Tribute 2love

LUKAZOJA: Najljubša jed? Se paziš pri prehrani, česa ne ješ?
NEŽA:Pojem veliko zelenjave, žitaric, stročnic, ne jem mesa, izogibam se mlečnim izdelkom, zjutraj jem sadje. Poskušam se prehranjevati čim bolj sezonsko in večinoma kupujem lokalne proizvode. Navdušena sem nad stražiško tržnico!

Zmagovalka prvega slovenskega 12-urnega teka (128,95km)

DSCN0684

LUKAZOJA: Koliko km letno narediš? Vodiš kako statistiko?
NEŽA: Treninge si beležim preko ure Garmin na računalnik, letno pa naredim skoraj 6000 km.

LUKAZOJA: Si kdaj med tekmo razmišljala o odstopu? Sploh na daljših razdaljah?
NEŽA: Sem že odstopila, pred leti na Ljubljanskem maratonu zaradi krča v mečih in na polmaratonu v Trbojah zaradi hudih bolečin v nogah. Sem pa kar nekajkrat razmišljala o odstopu, sploh v zadnjem času, ko me pestijo težave z nogo, ampak vedno zmaga volja, trma, želja… Tudi na tem ljubljanskem maratonu je bil hud boj med glavo in telesom. Občutek ko pretečeš ciljno črto je enkraten!

LUKAZOJA: Oprema, ki jo uporabljaš?
NEŽA: Oprema proizvajalca Adidas. Tekaški copati, tekaška oblačila.

neža

Comments

Comments are closed.