Stenar

V službi so rekli, da več naredim če me ni. Žena po 10+16 letih nenehnega tiščanja skupaj rajši vidi, da me ne vidi. Zatorej mi preprosto ni preostalo drugega kot da grem v hribe. Ker se iztekajo zadnji smučarski dnevi (sicer to govorim že skoraj mesec dni) in je bilo v torek na Križu tako lepo, imam v glavi samo tri možnosti. Ali po poti na Križ in čez Stenarska vratca na Stenar in nazaj ali pa na Stenar čez Sovatno. Potem pa lahko nazaj po isti poti ali pa po preizkušeni varianti čez Stenarska vratca. Danes sva še bolj zgodnja kot smo bili zadnjič. Na tem mestu se lahko vprašamo kdo je drugi član in zakaj ni tretjega?

DSC_9450

Tokrat startava v supergah. Pancerje pa na smuče. Na začetku je težko, potem se pa navadiš. Je hitreje in precej udobneje. Ko hodiš v pancerjih si kot kak vesoljec. Pot do začetka Sovatne je dobro označena. Naravnost mimo Aljaževega doma,poleg karabina v spomin padlim partizanom, potem pa desno proti Pogačnikovem domu. Pot gre potem čez Bukovlje, vmes je še izvir vode. Tam se napojiva, potem pa v breg Sovatne. Povsod omenjeno, ampak vseeno. Res je posrečeno, ko imaš vso pot na hrbtu orjaško Triglavovo severno steno.

DSC_9338

DSC_9357

DSC_9361

Na višini 1600m prva pavza. Zaslužena. Do sem sva kar pridno brcala. Superge romajo v ruzak. Zaenkrat si še ne nadeneva derez, čeprav so pobočja naprej na nekaterih mestih z naklonino 35 stopinj. Vendar je sneg tak, da jih zaenkrat ne potrbujeva. Ves čas napredujeva po levi strani. In tako vse do Dovških vratic. Nekaj mest je strmejših, na nekaterih pa skoraj ravno. Meni je zanimivo, da se me že tukaj na nekaterih mestih loteva čudna skrb, po domače strah. Pa sploh še nikjer nisva. Ne vem, sem potem doma razmišljal zakaj? Pa ne vem pravega odgovora. Morda sem bil utrujen, mogoče je razlog tudi v tem, da sem letos smučal samo na vrhovih do 700m nadmorske višine z največjim naklonom do 12 stopinj. V vsakem primeru me je bilo strah.

DSC_9363

DSC_9368

DSC_9378

DSC_9384

DSC_9396

Na Dovških vratcih narediva daljši odmor. Natakneva si dereze, vzameva cepin, ter si dodobra ogledava okolico. Čeprav sva prvič tukaj, se nama nadaljevanje zdi logično. Tukaj se tudi končno odločiva da greva do Stenarja. Ter da bova tudi nazaj smučala. Za hojo imava danes idealne razmere. Vreme oblačno, brez vetra. Temperatura ravno pravšnja, saj ni nobene vročine. Ugreza se nama nikjer ne. Dereze pa tudi odlično primejo.

DSC_9406

Ampak kljub temu sem dobesedno ”posran”. Skrbi me prečka, ki vodi na predvrh. Bolj si govorim, da sem take stvari že velikokrat peljal, bolj me je strah. Ker sneg pobira iz dneva v dan je tudi ta čudežna prečka vsak dan ožja. Potem pa sledi še prečenje proti Stenarskim vratcom. Kljub temu, da mislim, da je nekaj mest spodaj v Sovatni strmejših, mi nič ne pomaga. Sva pa po moje zaradi tega toliko lažje prišla na vrh.

Moja travma

DSC_9454

DSC_9415

Vrh. Tak monoton. Danes sploh ne vem več kako zgleda. Slikanje, potem pa takoj dol. Smuči sva pustila nekaj metrov pod najvišjo točko, tam do koder seže sneg. Sam se hitro pripravim in odsmučam navzdol. Zakaj? Ker bi bil čimrej rad na varnem. Potem pa naredim nekaj zavojev. Spoznam, da sem iz muhe delal slona. Obvladam situacijo. Prečka ni nič posebnega. Počakam Šparovca, ki se potem še cel dan norčuje iz mojega obnašanja, ko me je vodil strah.

DSC_9422

DSC_9423

DSC_9429

Obvezna molitev na vrhu

DSC_9444

Smučarija pa sedaj idealna. Čeprav je bilo že pod Križem dobro, pa je to veliko bolje. Trda podlaga, na vrhu pa malo odjenjanega. Perfektno. Odvrha do tal. Zadnjih sto metrov je bilo sicer za Šparovca premehko, meni pa tudi dobro. Enkrat sva vmes snela smuči za par metrov, ker sva se uštela pri izbiri strani. Drugače pa prismučala do 1500 m. Potem pa spet v superge in proti domu.

DSC_9471

Ne gre več

DSC_9513

DSC_9514

DSC_9519

Stenar:Križ? V teh pogojih je smučarije več na Križu, boljša pa je na Stenarju. Moje mnenje glede težavnosti je, da se turi ne moreta primerjati. Na Križu ni težavnejšega dela. Tukaj pa je nekaj strmejših delov že v Sovatni, potem del desno od Stenarskih vratic, ter prečka pod vrhom.

 

Comments

Comments are closed.