Prvo smučanje

Verjetno nihče ni pričakoval, da bo že na začetku oktobra možna smuka. Lani sem prvič stal na smučeh 29.11., od leta 2013, ko sem začel beležiti svoje turne smuke, pa sem bil najbližje temu datumu 22.10.2016, ko sem smučal na Krvavcu, vendar prvič naslednjič potem šele januarja. Upam, da tokrat ne bo potrebno toliko časa čakati na novo smuko.

Kam iti prvič? Pri meni tega vprašanja enostavno ni. Lahko bi šel na Krvavec, Soriško, Viševnik, to so tiste prve klasične destinacije, vendar, če je sneg na Zelenici, se gre pač tja. 

Na Ljubelju pomlad. Najprej sem bil odločen, da startam v supergah. Pa si potem rečem, nič ne bo narobe, če tistih nekaj minut prehodim s pancerji. In res se sneg začne na tisti izravnavi pod Kočo Vrtačo. Snega je potem do dovozne poti ravno dovolj, nato pa se začne prava zima. Debelina narašča z vsakim metrom. Od Doma na Zelenici, ki zaradi poznanih razlogov žalostno sameva, grem proti Trianglu. Snega je tu več kot včasih sredi zime, ko sonce pobere svoj davek. 

Vreme ni najlepše, zato na vrhu hitro obrnem. Smuka je povprečna, za prvič seveda ne bomo tarnali. Zgornji plaz obvozim po robu, saj je smuka po sredini dvomljiva. Spodnji plaz ima snega dovolj zaenkrat, je pa vseeno borba. Noge še niso navajene, borovci še niso povsem prekriti s snegom. Sledi samo še raven del mimo Koče Vrtače. V pancerje in počasi do avta.