Granole

Ta vikend sem popolnoma prost. Po, mislim, 5 mesecih. Trenerja je potrebno ubogati. Zato malce pospravljam, počivam, in skušam čimbolj izkoristiti te dva posta dneva. V tem smislu, da sem z mojimi. Potem me čakajo morilski štirje tedni. Na žalost je Zoja bolana, tako da so moje aktivnosti večinoma pod streho. In mi je pod roke prišla, v prvo me ni pritegnila, Jurekova knjiga jej in teci. Danes gre lažje. Notri pa kopica receptov. Sam pa že vrsto let iščem kaj, kar bi mi koristilo, ter obenem dišalo na mojih tekih, kolesarskih izletih, pa v hribih… In sem našel neke energijske ploščice. V bistvu so one mene našle. Že Medo v torek, ko mi je dal eno. Ki jo je sam spekel. Zakaj je ne bi tudi jaz. Zjutraj mi je na pomoč priskočila Petra, z nakupom sestavin, za katere sploh nisem vedel, da obstajajo. Popoldne pa Zofka. Sam sem samo govoril, ona pa je vse skupaj pretvorila iz teorije v prakso. Ali bo uspelo, pa bo vidno čez nekaj dni po prvih treningih. Možnih je seveda več variant. Sam sem pač delal po občutku, pozneje pa bom kaj dodal, odvzel.

DSC_4365

DSC_4370

DSC_4373

DSC_4376

DSC_4395

DSC_4405

DSC_4411

Sestavine:

 • 1-2 žlici kokosovega olja
 • 4 skodelice ovsenih kosmičev, za 6 do 8 ur namočenih v vodi
 • nasekljano jabolko
 • 1/2 skodelice mletega kokosa
 • 2 žlički cimeta
 • 2 žlici javorovega sirupa
 • 1/2 žličke soli
 • 1/2 skodelice sesekljanih mandljev
 • 2/3 skodelice rozin

Vse to sva dobro zmešala s paličnim mešalnikom in dala pečt v pečico na 110 stopinj. Rezultat. Res je dobro. Bom sedaj poskušal 2 tedna, pa če bo šlo, lahko prekinem razmerje s frutabelami.

DSC_4420

 

Comments

 1. Tone

  Posluš, nas je frendica Aleša z zelo podobnim receptom začarala za kombinacijo jutranjih muslijev (onih za v jogurt). Mislim, da so sestavine skoraj enake, samo da dava midva več kosmičev (kombinacijo ovsa, polnozrnate pšenice, še kakšnih), različna semena in MANJ sirupa in cimeta – kar je meni manj všeč, je pa bolj zdravo.
  Evo na engleskom (temperature so kvapa nižje – 180):

  Ingredients

  2 cups quick-cooking oatmeal (not instant)
  1 heaped cup mixed nuts
  1/4 cup mixed seeds (sunflower, poppy, pumpkin, sesame)
  3/4 cup unsweetened shredded coconut
  1 teaspoon ground cinnamon
  5 tablespoons maple syrup
  About 3 tablespoons olive oil
  1 1/2 cups dried fruit
  Preparation

  Preheat oven to 350°. Put oatmeal, mixed nuts, mixed seeds, coconut, and cinnamon on a baking sheet. Stir well; smooth out. Drizzle with maple syrup and olive oil; stir. Bake 25-30 minutes. Every 5 minutes or so take out and stir, then smooth down with a wooden spoon and put back in oven. When granola is golden, remove from oven, mix in dried fruit (roughly chop any large pieces); let cool. Serve with milk or yogurt. You can keep leftover granola in an airtight container about 2 weeks, but it’s so delicious we’ll be surprised if it lasts that long!

Comments are closed.