Dean Karnazes-Ultramaratonec

Po dolgem času sem zopet prebral knjigo, ki se me je, če se malce pohvalim z besednim zakladom, resnično dotaknila. Kaj točno pomeni beseda dotaknila, pravzaprav ne vem, ampak če jo uporabljajo bolj učeni možje od mene, je sigurno na mestu. Izšla je v založbi Sanje, stane 19,95 evra, je pa še znižana na 17,96. Je pa tudi res, da mi bodo v založbi Sanje sigurno dali neko provizijo, če se jih preko mojega bloga veliko proda. Ampak, če razmislim. Najboljše slovenske bloge bere okoli 500 do 1000 ljudi redno. To pomeni, da mojega bere od 9 do 12 ljudi. In če vsak naroči 1000 knjig, je to prodanih 9000 do 12000 knjig, in če od vsake dobim 10 centov, je to 900 evrov. Torej se splača, zato nadaljujem z reklamo. Sedaj pa resno. Kaj je za moje pojme dobra knjiga. Vseeno kakšna zvrst je, ali ima kakšno literarno vrednost ali podobne parametre, važno je kolikokrat jo preberem. Tako je na vrhu mojih knjig definitivno Harrerjev Eiger, ki ga bo težko katera  kdaj ujela, pa še nekaj drugih z alpinistično vsebino, ki so vsaj 1x letno na sporedu, od romanov pa vse od Johannes Maria Simmla. In ker sem v zadnjem tednu Karnazesa prebral dvakrat, se že lahko uvršča med klasike. Kot ponavadi sem knjigo dobil za prebrati od že večkrat omenjenega Ivota. Sicer samo za kak teden, ampak v najinem čudovitem razmerju to pomeni, da bo težko še kdaj prišel do nje. Prijateljstvo včasih zahteva čudne žrtve.

Sedaj pa k vsebini. Dean je uspešen ameriški poslovnež, ki dela po cele dneve, zvečer pa spije kakšno pivo. Pri starosti 30 let, mu je naenkrat dosti tega enoličnega življenja. Zato spije zadnje pivo, se odreče burni noči z bujno plavolasko in namesto tega iz garaže potegne raztrgane superge, ter začne teči.  Njegova prva tekaška preizkušnja je bila Western States, 160 km čez drn in strn, kjer je tudi začasno oslepel, potem pa se je loteval vseh vrst tekov, na mnoge izmed njih je tudi pritekel. Bil je zmagovalec Izziva štirih puščav, Ultramaratona Badwater, prvi, ki je pritekel na južni tečaj, končal pa je tudi kar nekaj triatlonov, preplezal steno Half Doma v Yosemitih, pa surfal, pretekel 50 maratonov v 50 dneh (zadnjega v New Yorka v času 3:00:30)… Obenem pa bil skrben oče, saj je in še trenira zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Je pa v knjigi opisanih tudi mnogo konkretnih stvari, ki jih tako pogrešamo pri triatlonskih opisih, kjer pišejo predvsem o občutkih, ki jih imamo vsi. Eni takšne drugi drugačne. Dean recimo za preizkušnjo 320km, kjer v eni štafeti teče 12 ljudi, on pa, za njega povsem razumljivo, povsem sam in to celotno progo, napiše cel jedilnik, ki vsebuje pico, krof, pomfri, torte, razna peciva, pa sladolede in na koncu znese 27934 kalorij. Opisano pa ima tudi konkretno koliko teče in kdaj, dosti o svojih tekmah, vseskozi pa poskuša tudi odgovoriti na vprašanje zakaj teče. Obvezno čtivo vsaj za člane našega kluba ter mojega bratranca, večnega nergača o smiselnosti vzdržljivostnih športov.

Vmes ko malo brskam po internetu sem opazil še, da knjigo izdaja tudi založba Cangura, to so tisti strički, ki so izdali tudi knjigo od Franceta Cokana. Pri njih je še cenejša in sicer, 16.96 evra. Stran Deana Karnazesa, blog.

Deanu se velikodušno zahvaljujem za objavo treh fotografij, čeprav je v zameno zahteval, da mu Lojze, član našega kluba čez tri leta na Spartatlonu plača eno pivo. Ni problema. Deana bomo že počakali na cilju.

Dolina miru

dean1

Južni pol

dean2

Besnica

dean3

Če pa sem že pri knjigah, pa naj za konec omenim, da se v predprodaji da kupiti knjiga Pavle Kozjek-življenje alpinista. Knjiga sicer trenutno ni na zalogi, izide zdaj zdaj, predstavitev (brezplačna) bo v torek 29 septembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Njegove zapise dopolnjujejo že priznani pisci mnogih vrhunskih alpinističnih knjig Viki Grošelj, Tone Škarja, Iztok Tomazin, Urban Golob, pa njegova žena Nada, ki ni ravno avtorica alpinistične knjige ampak Gibanje je življenje, kjer govori o prehrani, gibanju in zdravem načinu življenja. Tudi ta knjiga je v redu, vendar se mi zdi da moraš že kar nekaj vedeti o prehrani, predvsem izrazi so mi bili dostikrat tuji. Zato upam, da bo njena naslednja knjiga namenjena tudi bolj laični populaciji. Še vedno pa upam, da bom Nado tudi osebno spoznal, če se bo dalo ne  v njeni službi, ampak preko triatlona, saj mi je že od nekdaj skoraj idol, sprva zaradi Pavleta, pozneje, ko sem pokukal v svet triatlona, pa zaradi njenih Ironman uspehov. Če bi imel v sebi samo malenkost  več črnogorske krvi, kot jo imam sicer, bi jo tako kot moji, sicer dragi sorodniki, že večkrat pocukal za rokav, tako pa se rajši sramežljivo umaknem in čakam na boljšo priložnost. Moj priljubljeni Fausto bi za konec dejal, sej bo.

Comments

  1. Matej Golob

    V Mestni Knjižnici Ljubljana je na voljo 29 izvodov njegove knjige. Letna naročnina je 12€ :)

Comments are closed.