Pod Prisojnikom

Smuka izpod Kriške stene je bila definitivno hit prejšnjega tedna. Zasluga gre predvsem objavi ene izmed legend turne smuke. Ki pa mi je močno stopila na žulj, pravzaprav mi že precej časa poskakuje okoli nog, le da je do sedaj pohojala druge, danes pa mi je skočila ravno na tisti prst, ki tako prekleto boli že nekaj let. Kot že nič kolikokrat sem spoznal, da je mnogo veličin, ki jih sprva gledam z odprtimi očmi, le plod domišljije, neke podzavestne želje biti kot oni, ko pa jih spoznaš v pravi luči, pa vsa tista penina izgubi okus.  In sem pripravljen na vsako diskusijo, ki se ne sprevrže v žaljenje, omaložalovanje in podobne pridevnike. Tako se me je mnogo bolj dotaknil pogovor z zagovornikom narave. Velikokrat se sprašujem ali objavljati ali ne. Pa neham, pa začnem, precej shizofrenično je vse skupaj. Na facebooku, instagramu in ostalih pofl omrežjih, kjer sem zavoljo trenutnega razpoloženja začel objavljati, nikoli ne napišem od kje so slike. Tukaj in na turnem forumu pač. Si pa ne pridem na čisto, ali z objavo komu pomagam, da se pravilno odloči, koga odvrnem ker vidi da razmere niso v redu ali pa s tem delam škodo okolju, saj je, roko na srce, tudi zaradi naših opisov danes na poti v Krnico videti kot da so skoki v Planici. Precej neokusno vse skupaj. 

Tura se prične precej neprijetno. Da sem pozabil fotoaparat ne boli preveč, toliko bolj pa dejansko boli (sicer pozneje ob hoji), da sem imel s seboj dva desna čevlja za pancerje. Saj nekako je šlo, je pa zvečer levi gleženj skromno pripomnil, da bi se v bodoče bolje počutil v levem čevlju. 

Ljudi ogromno, na srečo imamo drugačne načrte kot vsi ostali. Mimo Koče v Krnici, skozi gozd in do vstopa v strmejši del gremo skupaj s preostalo Slovenijo. Cilj nam je namreč zatrep v Škednju med stenama Prisojnika in Zadnjega Prisojnika. Sicer se nam dozdeva, da gre pot že prej v desno, tudi kasneje vsi hodijo tam, nam pa se zdi lažje, da vstopimo višje, ob steni Zadnjega Prisojnika. Ker smo prvi, vlečemo svojo smučino. Tokrat začnem jaz, saj imam še dolg izpred nekaj dni, ko sta mi Matjaž in Marko vse zgazila. Veliko napihanega snega, ugreza se, hodimo po plazovinah. Zato se kar namatram. Ko ne gre več, me zamenja Marko. Vreme ni preveč lepo, kar pa nas ne moti. Hitro smo na najvišji točki. Smuka navzdol odlična, sploh spodnji del. Vse je naše, pršič, res dobro. 

Hitro smo zopet na glavni cesti proti Kriški steni. Časa imamo še dovolj. Ne vem kdo, ampak od nekod pride predlog, da zakaj ne gremo še enkrat pod Prisojnik. Še vedno smo sami, smučino imamo potegnjeno, tereni so še nedotaknjeni, smuka pa ne more biti boljša kot bo tukaj. Zato gremo še enkrat navzgor. Meni se začnejo pojavljati težave s psi. Polepim jih s silver tapom, poskušam jih ogreti, uporabim tudi Luksijovo varianto, pa ni nič bolje. Vsakih nekaj minut ista zgodba. Markota in Matjaža ni videti nikjer. Rečem si, da hodim dokler me ne dobita pri spustu. 

Potem pa ju ugledam v Grapi v Zadnjem Prisojniku. Moram biti pošten in zapisati, kar vsi vemo. Sam sem najbolj posran od nas. In dejstvo je, da če meni ne bi psi odpovedali poslušnost, verjetno ne bi šli v grapo, saj bi bil sam verjetno močno proti. Tako pa sta že pred mano, kaj pa mi drugega preostane kot da grem za njima. Ker je bilo potrebno gaženje me na vrhu nista predolgo čakala. V bistvu nismo šli do vrha, to nam ni dovoljevala ne oprema, niti nismo sposobni, pa tudi plazovno se nam ni zdelo več varno. 

                                                           Desno Grapa v Zadnjem Prisojniku

Smuka skozi ozebnik logično ni ista kot pozneje po pršiču, je pa še vedno odlična, nekih 30 cm suhega, napihanega snega. Potem pa zopet pršič do glavne ceste. Sedaj že v malo manjši gneči gremo še do Pod Kriško steno, potem pa odsmučamo po desni strani, sicer močno zvoženi, ampak še vedno v odličnih razmerah, pa potem po strugi dokler gre, z Markotom pa potem še do Kranjske Gore, do mosta čez Pišnico, za kar gre zahvala Matjažu. Definitivno ena boljših smuk od kar se ukvarjam s to dejavnostjo. 

STRAVA

SNEŽAK