Zlata čipka – dirka na Soriško planino

V ponedeljek mi je moj ortoped (če se še tako trudim, mu drugače ne morem reči) prepovedal tek za naslednja dva meseca. Če to pri najboljši volji delim z dve, še vedno ostane en mesec. Ker skušam biti pošten do svoje noge, lahko sklepam, da potem odpadejo tudi hribi. Zaradi kolena sem se dokončno odvadil nogometa, po 6ih neuspelih poskusih končanja igranja tenisa, ki je poleg turnega smučanja edini še preostali rizičen šport zame, pa nekoliko obeta, da mi bo tokrat uspelo. Torej imam na voljo samo še bazen in kolo. Ampak ker so vse te odločitve neprostovoljne, je po moje vsaj to, da ven vržem še bazen. BICIKEL!!!!!!!!!

Lojze mi v torek omeni naj grem sedaj na kakšno kolesarsko dirko, lahko že v nedeljo na Soriško planino. Nekaj sem zamomljal, potem pa bil kar hitro odločen. Do sedaj sem bil samo na eni, na Franji, ko je bil Tof še brez sivega lasu. Ampak, bolj ko gledam razpis, bolj mi je všeč. Okoli 22km, nekaj čez 800m vzpona, leteči start in to je to. Sredi tedna spremenijo progo.

OPOZORILO! Zaradi popravila ceste med Podroštom in Sorico je trasa na tem delu spremenjena. Tako na Podroštu zavijemo proti Petrovemu Brdu ter po 2 km desno po Sorškem potoku proti Sorici. Naslednja dva kilometra sta še bolj ravninska, sledi pa strm klanec, kjer bodo predvsem kolesarji s specialkami utegnili imeti težave. Po petih kilometrih se spremenjena proga v Sorici priključi standardni trasi. Vmesni strmejši del ima naslednje karakteristike

– razdalja 1km
– višinska razlika 150m
– največji nagib 26%
– povprečni nagib 14,5%

Me nič ne moti. Malo mi je žal, da me Uroš pred kakim mesecem, ko sva bila tu, ni peljal tod. Bo pa nekaj novega. Ker se mi zdi premalo kilometrov se odločim, da grem do starta s kolesom. Pa potem Ivo prespi pri meni, in ne preostane mu drugega kot da me potegne do Železnikov. To je čast, ki me je prvič doletela.

DSCN6886

Danes pa tudi dokaževa, da je v Sloveniji končno minil čas obtoževanja, razlikovanja med belimi in rdečimi, pa črnimi. Kar se je zdelo nemogoče, je postalo resničnost. ”VEDNO BOLJŠI”  Tuš in ”NAJBOLJI SUSJED” Mercator Z ROKO V ROKO.

DSCN6948

Na startu v Železnikih vzamem številko. Ivo se odloči, da gre naprej, potem bo pa videl kakšno bo počutje. 20 minut do tekme. Stranišče, Ipod. Malo gledam naokoli. Kujem taktiko. Hecam se. Če bi bil vedno tako sproščen, bi se večkrat udeležil tekem.

DSCN6903-001

DSCN6911-001

Prvih nekaj kilometrov vozimo v skupini za avtom. Sam sem bolj v ozadju. Potem pa vidim, da gremo izredno počasi in se prebijam naprej. Nekje v Zalem logu dirko odprejo. Ugotovim, da bi se lahko priključil prvi večji skupini. V to vložim veliko truda, največ na celotni dirki. Do vzpona sem malo z njimi, malo jih lovim, potem pa se začne klanec. Končno lahko vozim po svoje. Najhujši je prvi del, pa to ugotovim šele kasneje. Zdelo se mi je, da bo najtežje iz vasi Sorica. Ampak tam mi sovoznik pove, da je najhuje mimo. Torej, si nadenem Ipod in uživam. Kmalu sem v zadnjem kilometru.

DSCN6938

Kar prehitro je vsega konec. Želel bi si še nekaj kilometrov. Čas 49:05, 40.mesto skupno, 11. v kategoriji. Vsekakor bi moral iti hitreje. Ampak za prvič naj bo. Še se bomo videli.

DSCN6887

Grem do okrepčevalnice po en sok. Na telefonu Ivotov msg, da prihaja gor. Spustim se nazaj, malce opazujem sotekmovalce, potem pa greva  skupaj pogovorno še enkrat do vrha. Tam pa že diši kava. Ampak, odločila sva se, da nama pripada šele v Železnikih. Neverjetno, ampak do dna trikrat zaidem. Čeprav greva po isti poti kot navzgor. Glava že izvaja svoj običajni dnevni obred. Spodaj se priključiva lokomotivi, ki potem pridno nabira vagone. V Železnikih pa tilt. Rezervoar prazen. Pa ga potem napolniva in odpeljeva še zadnjih 26km.

DSCN6935

Skupaj dobrih 100km. Za tekmo pa nimam pravih podatkov, saj nisem vedel od kje je start. Imel sem pa od Zalega Loga pa do vrha maksimalen utrip 177, povprečen 154.

REZULTATI