Peitlernock (2244m), Bärenaunock (2292m)

Gre za vrhova nad panoramsko cesto Nockalmstraβe, ki je pozimi zaprta. Izhodišče Innerkrems, parkirišče pred cestninsko postajo. Danes imava s seboj vodiča, ki sta nalogo odlično opravila. Čeprav je vse dokaj dobro označeno, pa je lažje, če ti ni potrebno nič razmišljati. Samo hodiš.

Na smuči stopimo takoj pri avtu, nekje na višini 1400 metrov. Do gostišča Nockalmhof (zaprto) hodimo po cesti, ki se zložno vzpenja. Cesta je trenutno namenjena sankanju. Zanimivo, da je na voljo brezplačna izposoja sank. Vprašanje, kako hitro bi pri nas pošla zaloga. Pri gostišču zapustimo cesto in se skozi gozd dvignemo do planine Bärengrubenalm  (1900m). Ne bi pa nič narobe, če bi do sem hodili po cesti. Tu nas smerna tabla usmeri levo v gozd. Cilj je od tu dalje dobro viden. Začetni del poteka skozi redek gozd, potem pa sledi samo še zaključni vzpon na kopast vrh. Pričakata nas križ in močan veter. Samo nekaj slik, nato pa hitro v zavetrje, kjer si v miru ogledamo okolico. Vreme čudovito, pogledi sežejo daleč naokrog.

Vršno pobočje je zavoljo vetra trdo, potem pa se razmere izboljšajo. Iščemo nezvožen sneg. Ki ga tukaj ni na pretek. Seveda najdemo kakšen del, kjer se tudi malenkost zavriska. Je pa gora precej obiskana, za nami so se valile trume turnih smučarjev. Ampak smo zadovoljni. Kar nekje med spustom se zedinimo, da gremo še na nek vrh nad planino Bärengrubenalm.

Tudi tokrat bi bilo bolje, če bi se do nje spustili po smeri vzponu. Pa se nam dozdeva, da bomo prečno lažje in predvsem hitreje prišli do poti. Hitro ugotovimo, da ni ravno tako. Tukaj ni še nič shojeno, glavna ovira pa je potok, ki ga je potrebno prečiti. Je pa dobra stvar, da smo našli nedotaknjen teren za spust. Ko enkrat pridemo na potegnjeno smučino, do vrha težav ni več.

Če je bil Peitlernock po svoji konfiguraciji podoben Mrežcam, pa Bärenaunock spominja na Viševnik. Tudi tukaj so zadnji metri trši, zato z Markotam le-te prehodiva s pomočjo srenačev. Pogoji za smuki so tokrat še boljši. Seveda so prvi metri tudi trdi, potem pa spričo tega, da ljudi tukaj ni bilo preveč vse do planine vozimo po nezvoženem, tokrat pravem pršiču. Od tam pa po cesti do avta.

Neomejene možnosti za smuko ponuja okolica Innerkremsa. Dostop je lahek, težavnost ni prevelika, orientacija je dobra. Ambient za vikanje, tudi vodnika sta izpit naredila z odliko, zato komaj čakam naslednje ture.

STRAVA