Mrežce, Debeli vrh

This image has an empty alt attribute; its file name is DSC_0924.jpg

Z Urošem sva iskala nekaj varnega, z dovolj snega, po možnosti brez skorje. Pokljuka je že na prvo žogo ponujala vse, razen skorje, kar nama je povsem zadostovalo. Mrežce na prvi pogled ne ponujajo nek presežek turnega smučanja. Običajno so izhod v sili, v primeru visoke plazovne nevarnosti ali kadar nimamo preveč časa. Pa me potem vedno znova presenetijo. Avto pustiva pri odcepu za Šport hotel. Nekaj sto metrov dalje pa se v desno odcepi dobro označena pot proti Planini Zajavornik.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-1426.jpg

Cesta je poledenela, vendar ne predstavlja težav. Počasi hodiva, ter obdelujeva razne spektre družabnega življenja. Ker je prvi del večinoma precej položen sva hitro na Planini Zajavornik. Lepo umeščena pod pokljuške lepotce predstavlja prvi presežek. Na prvo žogo okoli 20 pastirskih stanov, za katere bi laično rekel, da jih je večina predelanih v vikende. Ampak vseeno lepo. Streljaj dalje sva že na parkirišču, kjer običajno parkiramo. Dobre pol ure hoje več nas čaka, če se odločimo za najin današnji dostop. Ampak se splača. Pot do Blejske koče na Lipnici je kot skoraj vedno dobro shojena. Šele tam naju obsije sonce, ki se ne umakne do konca te prelepe ture.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-1350.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-1390-2.jpg

Od koče dalje nama nekaj časa zdrsava. Smučina je potegnjena strmo navzgor. Lahko bi vlekla svojo, pa se nama ne da. Hitro sva na vrhu Mrežc. Najprej sva mislila še do Brd, pa nama je varnejši vzpon na Debeli vrh. Z vrha se spustiva po desni strani. Nobene skorje ni, uživava. Kar prehitro si morava zopet nadeti pse. Kot večina vrhov tod okoli je tudi vzpon na Debeli vrh enostaven. Meni osebno je še najtežji Lipanski vrh.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-1324.jpg

Za nazaj imava dve možnosti. Ali direkten spust z Debelega vrha, potem pa nekako do izhodišča ali pa še en vzpon na Mrežce. Zmaga druga varianta. Še zadnjič si nadeneva pse. Med vzponom opazujem gamsa ali kozoroga, ki  v moji bližine uganja vragolije po severni strani pokljuških vrhov. Za razliko od zjutraj je sedaj na vrhu kar nekaj ljudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-1362.jpg

Hitro se pripraviva in po isti desni strani kot prej odsmučava navzdol. Smuka je izredno užitna. Okoli dreves pršič, ponekod južni sneg, nekje pa malo trši, nikjer pa ne naletiva na obljubljeno skorjo. Hitro sva na Planini Zajavornik. Tam naju čaka malenkosten vzpon, potem pa samo še navzdol do avta. Presežek.