Debela peč (2014m), Okroglež (1965m)

V nadvse prijetni družbi sem sobotno dopoldne izkoristil za vzpon na najvzhodnejši dvatisočak Julijskih Alp, ki je obenem tudi eden najlažjih, temu primerna pa je tudi obiskanost. Seveda velja ocena težavnosti za vzpon s Pokljuke, medtem ko so variante iz Krme precej težje, za nameček pa tudi napornejše. Zavoljo tropskih temperatur, na katere še nismo povsem adaptirani, sva z Lukom zarana na Pokljuki, kje naju že čaka pester nabor ljudi. Lukov inštruktor matematike, ki nasičen trg podajanja znanja skuša prelisičiti s tem, da je v ponudbo vpel še gorništvo, ter njegova prijatelja, ena izmed njiju moja sošolka iz osnovne šole, ki jo nisem videl. Ja, od takrat.  

Počasi krenemo proti Blejski koči. Ravno prav za ogrevanje. Ter začetno ovohavanje. Nametani smo z vseh svetov, nekateri se prvič vidimo, drugi drugič, ker smo tu zaradi matematike, boste že sami nadaljevali v premem sorazmerju. Do Lipance smo se že našli, tako da znamo še kam iti v isti zasedbi. 

Streljaj od Blejske koče je edini pogojno zoprn del, predvsem navzdol. Strm del, grušč, ki se ga sicer lahko ognemo po desni strani čez planino Brda, ampak to pustimo za naslednjič. Ko smo ven iz tega dela, nas do zadnjega odseka čaka bolj ko ne ravnina. Na dveh delih se ne moremo ogniti snegu, kjer je potrebna previdnost, ostalo večinoma sprehod. Nekoliko strmejši je še zaključni vzpon na Debelo peč. Čeprav smo mislili kako vroče bo bilo, pa so temperature idealne. Na vrhu se celo oblečemo. 

Nazaj grede se vzpnemo še na Okroglež. Sicer neopazen vrh, vendar ker je ravno ob poti, zakaj pa ne? Nekoliko daljši odmor si privoščimo na Blejski koči. Potem pa na žalost za ene kvadratne funkcije, za druge pa kulturno umetniški  program.