Stara graničarska Zelenica – Vrh Ljubeljščice – Koča na Ljubelju

 

Na Zelenici se običajno tre ljudi, samo streljaj stran pa je samota zagotovljena. Na stari graničarski poti, ki pelje s starega Ljubelja po grebenu do Zelenice obstaja velika verjetnost, da nikogar ne srečaš. Smer si seveda izbereš sam po želji, meni osebno je ljubša v smeri urinega kazalca. 

Startamo na mejnem prehodu Ljubelj, potem pa zavoljo ponujajoče se sence kar po sankaški poti do izhoda iz gozdička, kjer nam sonce ne uide. Odkar je urejena dovozna pot, ki je ”še vedno” kamen spotike, samo še redkega entuziasta vidiš hoditi čez plaz. 

Na cesti pod zgornjo žičnico je postavljena ograja, z napisanimi pravili kako se obanašati na območju Zelenici, kjer se pasejo krave, konji. Da se vsi ne držijo pravil priča tudi novo opozorilo ob koči.

 

Samo še kratek vzpon do Triangla in smo v divjini. Spustimo se na avstrijsko stran. Sledi nekaj prečenj melišč, kjer je potrebno nekaj previdnosti, da ne pride do zdrsa in že nas čaka novo obvestilo. Da smo pred zahtevnim delom. Pohvalno za vsa opozorila. Sledi spust ob varovalih, še eno prečenje, potem pa smo res na grebenu, na katerem so skalni stebrički, verjetno postavljeni po meji. Potem pa lahko hodimo ali po naši ali avstrijski strani. Ta del je resnično presežek. Kjer je težje, je zavarovano. 

 

Po dobre pol ure smo ven iz zahtevnejšega dela. Še vedno pa nas čaka kar nekaj hoje, ter tudi par vzpončkov do Koče na Ljubelju, kjer je bil včasih mejni prehod. Od tod spust po sankaški progi nazaj do Ljubelja. Za tiste, ki so bolj nabrušeni, vodi pot tudi naprej preko ali ob Košutici do Hajnževega sedla, od koder se lahko spustimo nazaj na Ljubelj. Torej lepa popestritev.