Veliki vrh s Hajnževega sedla

 

Veliki vrh spada med najbolj obiskane dvatisočake pri nas. Razlog je visok dostop z avtomobilom, relativno lahka pot. To velja za vzpon s Kofc. Povsem drugačen pa je pristop s severa. Seveda še vedno ne spada med posebej težavne, kljub temu pa je potrebna previdnost. Pot čez severno steno je naredilo Slovensko planinsko društvo okoli leta 1930, v zadnjih letih pa je bila obnovljena.

Manjša lepotna napaka velja za tiste, ki se ne želijo vračati po isti pot, temveč se po lažji poti spustiti do Kofc. Tedaj je potrebno en avto pustiti na izhodišču, drugega pa na Matizovcu, kamor pridemo s Kofc. Sam sem tokrat avto pustil na Matizovcu, ter nato tekel do stare lesene ute za zadnjim predorom na cesti Tržič Ljubelj, kjer je izhodišče za pot na Veliki Vrh čez severno steno. Tam so me počakali z drugim avtomobilom. Do sem z Matizovca 7km, je pa del poti potrebno iti (lahko, da obstaja kakšna druga varianta) po glavni cesti. 

Do Planine Korošica gremo po dovozni poti. Na nekaterih delih se jo lahko krajša, tokrat se bližnjic ne poslužujemo, saj je že ”navadna pot” dovolj strma. Ta del je definitivno najmanj privlačen segment, must do, da pridemo do sladice. Po dobri uri smo na planini, od koder nas čaka samo še prečni del do sedla, ter dva prelepa kačona, tako lepa, da še sedaj okoli Košute odmeva zvok navdušenja iz ust sodelavk, ko sta ju zagledala. 

Na sedlu si nadenemo čelade. Prvi, težavnejši del je vzorno zavarovan. Zatem pa so varovala tam, kjer so nujno potrebna, nekaj je drobirja, logično previdnost do vrha stena. Mogoče je smer najbolj primerljiva s tisto skozi Žrelo na Storžič. 

 

Na vrhu se zavoljo močnega vetra ne zadržujemo, ampak spustimo nižje, kjer si privoščimo oddih. Do Kofc se vračamo čez Kofce gore. Lahko bi šli tudi direktno navzdol, vendar je ta del lepši. Potem pa samo še po gozdu do Matizovca, z avtom do Ljubelja po drugi avto. 

 

STRAVA